Lieve alleenstaande ouder

Je hebt gewoekerd, geploegd, gehuild, geschreeuwd, gesmeekt, gevraagd, gelachen, geluisterd, gevoeld, gebeden, gehoopt. Je bent stil geweest, je sloot jezelf af, je liep weg en kwam weer terug, je cijferde jezelf weg… Soms deed je teveel, op andere momenten deed je te weinig. Misschien deed je het wel heel anders dan dat ik zojuist beschreef… Het maakt niet uit of je nu de knoop zelf doorgehakt hebt of dat het je lijdzaam is overkomen. Het is niet gelukt. Je hebt het samen niet gehaald als liefdespartners. Het is niet gelukt om je kind(eren) één stabiele en veilige plek te bieden. Een tijd van onvermijdelijke scheiding breekt aan.

De ‘overlevingstijd’ start. Althans, zo noem ik deze periode. Een tijd waarin je heen en weer geslingerd wordt tussen emoties en verstand. Een tijd waarin je bij de les moet blijven om alles goed te organiseren. De kinderen, informeren van je omgeving, ouderschapsplan maken, financiën regelen, huis zoeken, werk, school… Ach als alleenstaande ouder weet je zelf wat er allemaal op je pad komt. En als je uiteindelijk weer een eigen plek hebt en alles in een rustiger vaarwater lijkt te komen, dan rol je door in een nieuwe fase van je rouwperiode. Een periode waar de een zich als een jonge hond gaat gedragen, de ander in een hoekje gaat zitten, de derde zich volledig op de kinderen stort en een vierde wat anders laat zien. Geen scheidingsproces is hetzelfde.

Er komt een punt dat je verantwoordelijkheid mag nemen. Verantwoordelijkheid om zelf weer een leuk (en soms ook een gezonder) leven te krijgen. Je geeft jezelf daarmee een groot cadeau. En je geeft je kind(eren) het goede voorbeeld. Maar ja, wat vind je ook alweer leuk? Jarenlang heb je jezelf vereenzelvigd met je relatie en nu het pad open ligt, is het zo verdomd moeilijk … Om los te laten wat er was. Om alle emoties die (diep) in je zitten aan te pakken. Om je rug te rechten en te gáán. Om te voelen welk pad je nu moet kiezen. Om het nu zelf te moeten doen.

Je hoeft het niet alleen te doen. Ik begeleid ouders in dit deel van hun leven. Ik help je met je verleden, zodat je je eigen pad op kan en verantwoordelijkheid pakt voor een lichter en fijner leven. Je leert dat je niet gefaald hebt, maar dat je geleerd hebt. En dat je deze les serieus neemt. We gaan samen aan het werk, op weg naar een leven waarin jij je weer een leuk mens voelt, die straalt. Een ouder die zijn/haar kind(eren) laat zien dat wát er ook in je leven gebeurt, het altijd mogelijk is om (weer) gelukkig te zijn. Een ouder die ondanks alles kan zeggen: ik voel me vry.

Wil je weten wat we samen kunnen doen? Neem dan contact met mij op!

Liefs Tanja

 

 

Geef een reactie..

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s